Tovább a tartalomra

La dolce fiamma

2012. január 23. hétfő

A mai kis “ajándékcsomaghoz” elöljáróban csak annyit: kevés annyira pozitív kisugárzású embert ismerek, mint amilyen Jaroussky. Nagyjából fél perc bármelyik interjújából elég hozzá, hogy szebb színben lássam a világot, függetlenül attól, hogy éppen miről beszél (vagy, hogy mennyit értek meg belőle :)). Ahogy egy barátnőm mondta egyszer: “Ettől a pasitól mindig mosolyra húzódik a szám.” Egy másik pedig egyszerűen csak “Sunshine”-nak szokta nevezni.

Hogyha aztán akad egy riporter, aki végre nem ugyanazt az unásig ismételt két-három kérdést teszi fel, és még arra is van ideje, hogy végighallgassa a válaszokat, kiderül, hogy Fülöp remek beszélgetőpartner, meghallgatásra érdemes gondolatokkal. Ilyen például ez a TV-interjú, amely nekem személy szerint az egyik kedvencem. A közel egy órás műsorból most azt a részt emelném ki, amelyben a Johann Christian Bach CD címadó áriájáról beszél. Arról, hogy milyen hihetetlen ez az ária, amelyben a hős kerek tizenhárom percen keresztül mondja szíve hölgyének, hogy mennyire szereti. Hogy a mai világban, amikor mindenki kapkod, rohan, lóg a mobilján vagy a neten, egy ilyen áriát végighallgatni, és vele együtt átélni az őszinte, tiszta szerelem érzését, bizony jót tesz az ember lelkének. “Mint egy balzsam, amit a sebekre teszünk.”

Et voilà, lelki szemeim előtt máris megjelent a lemez legújabb kiadása, amelyhez már betegtájékoztatót is mellékelnek: “Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény. Hatását népgyógyászati és szakirodalmi adatok igazolják. Használata hatékonyan enyhíti a különböző eredetű lelki sérülések, zúzódások, horzsolások által okozott fájdalmat, és elősegíti a gyógyulást. Alkalmazható megelőzésképpen, általános hangulat- és közérzetjavítás céljából is. Az összetevőkre fokozottan érzékeny személyeknél esetenként heveny szívdobogást okozhat. Más mellékhatása nem ismert.”

De őrizzük meg (vagy próbáljuk meg visszanyerni) a komolyságunkat, és nézzünk bele az interjúba, érdemes! (A szóban forgó rész 42:36 körül kezdődik.) — Sajnos azt a videót, amelyikhez lelkes rajongók angol feliratokat is készítettek, időközben törölte a YouTube, az egyik legkedvesebb csatornámmal (JaRoWi1647) együtt. Kár.

Mindez az én lelkemet már prózában is ugyancsak simogatja, de hogy ne maradjunk ma sem zene nélkül, befejezésként álljon itt az ária felvételéről készült videó. Két részletben, mert, mint tudjuk, hosszú… 😉

Johann Christian Bach: Cara, la dolce fiamma Philippe Jaroussky, Le Cercle de l’Harmonie, vez. Jérémie Rhorer

 

Cara, la dolce fiamma
dell’alma mia tu sei;
e negli affetti miei
costante ognor sarò.

Serena il tuo bel core;
il longo suo rigore
il fato già cangiò.

Reklámok
No comments yet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: