Tovább a tartalomra

Segítség, meghalok!

2011. július 26. kedd

Eredetileg valami derűsebb témáról akartam írni, így a nyári szünet közepén, de ez a videó napok óta nem megy ki a fejemből. A részlet Agostino Steffani (1653-1728) Niobe, Regina di Tebe c. operájából (1688) való, amelyet ez év júniusában a Bostoni Régizenei Fesztivál (Boston Early Music Festival) keretében állítottak színpadra, korhű jelmezekkel és díszletekkel. Jaroussky a címbeli Niobe királynő férjét, Anfionét alakította. (Próbarészletek és néhány rövid beszélgetés az alkotókkal itt.)

Ha megkérdeznénk az utca emberét, hogy melyik a legabszurdabb helyzet, ami egy operában elő szokott fordulni, nagy valószínűséggel azt válaszolná: az, amikor valakit leszúrnak, közli, hogy „meghalok”, majd utána még gyorsan énekel egy áriát. Ez történik itt is a harmadik felvonásban: miután a Niobe gőgje miatt haragja gerjedt istenek a királyi pár nagyszámú gyermekét egytől egyig megölték, Anfione öngyilkosságot követ el, a királynő pedig fájdalmában kővé változik. Természetesen mindketten énekelve.

És lássatok csodát, Fülöpünknek sikerült megtalálni azt a kényes egyensúlyi pontot, ahol sem az éneklés nem megy a „meghalás” rovására, sem pedig fordítva, hanem az egész valahogy egy egységes folyamattá ötvöződik. Alakításában nincs semmi túlzó vagy teátrális, inkább a figura esendőségét és kiszolgáltatottságát hangsúlyozza, és bár tud nagyot is, itt mer kicsit énekelni: a végére már olyan vékony és áttetsző a hangja, mint egy kisgyereknek. (Hol van már az előző felvonások istenként imádott uralkodója, aki pusztán dalának erejével emelt falakat a város köré!) Az embernek összeszorul a szíve, és zavartan keresgéli a zsebkendőjét. És nem valamiféle idealizált és elvont, “megyek már békében”-jellegű haldoklásról van itt szó: szemmel láthatóan kínlódik szegény, a szaggatott zenei frázisokhoz szaggatott, görcsös mozdulatok társulnak. Ez könnyen válhatna groteszkké, de nem: megint csak jók az arányok. Nem szeretek nagy szavakkal dobálózni, de ez az egyik legmegrázóbb operai halál, amit valaha láttam.

Természetesen jár a tábla csoki a rendezőnek (Gilbert Blin) és a zeneszerzőnek is! Jó, a zeneszerzőnek legyen kettő… Ahogy a visszatérésben elkezdi elpotyogtatni a szótagokat, azután a keletkező lyukakba belefűzi Niobe sorait, igazán hatásos megoldás! Végül Anfione örökre fennakad egy zárlatot előkészítő kis dallamfigurán, és így a harmóniai feszültség feloldása Niobéra marad, az “arrivo” (=megérkezés, befejezés) szónál. A visszatérés félbeszakad. Mi több, ez a hirtelen zárlat nem is az ária alaphangnemében van, hiszen éppen egy hangnemi kitérés kellős közepén járunk, a domináns mollban (analóg hely az elején 0:36-nál). “Inopportuno arrivo” — énekli Niobe, vagyis: nem a megfelelő módon és időben történt befejezés. Elképzelem, ahogy Steffani beírja ezeket a szavakat a partitúrába, az arcán huncut kis mosoly…

Agostino Steffani: Niobe, Regina di Tebe – Anfione halála
Philippe Jaroussky (Anfione), Amanda Forsythe (Niobe)

Anfione
Spira già nel propio sangue
L’Alma pallida, e tremante.
Numi rei Trofeo già esangue
Di vostr’Ire ecco un Regnante.
Spira già nel pro… sangue…
L’Alma palli…

Niobe
Crudo Ciel!

Anfione
Treman…

Niobe
Empio Fato!

Anfione
An…

Niobe
Fierissimo cordoglio!

Anfione
An…

Niobe
Inopportuno Arrivo.
Egli muor, & io vivo?
(…)

(A.: Az utolsót leheli immár, saját vérében, a sápadt és reszkető lélek.
Gonosz istenek! haragotok vértelen zsákmánya már csak, íme, ki egykor uralkodott.
N.: Kegyetlen ég! / Könyörtelen végzet! / Kíméletlen fájdalom! / Szerencsétlen vég!  Ő meghal, és én élek?)

Reklámok
No comments yet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: